Verkeerszekere Hond (VZH)

Bij VZH-training leert de hond te gehoorzamen en hij leert om zich sociaal “in het verkeer ” te gedragen. De VZH-training bestaat uit een deel gehoorzaamheid op een veld en een deel oefeningen in de praktijk (openbare weg).

In het gehoorzaamheids-deel komen onder andere de oefeningen ‘volgen aan de lijn’, los volgen, volgen door een groep mensen, zitten blijven terwijl de geleider doorloopt, liggen blijven terwijl de geleider doorloopt en afliggen op een aangewezen plaats waarbij de geleider 30 meter verderop staat.

Het praktijk gedeelte op de openbare weg bestaat onder andere uit de oefeningen aangelijnd volgen door een passerende groep mensen, het afliggen in een groep mensen waarbij de hond “ingesloten” wordt, gedrag bij een passerende fietser, een jogger die langs rent, het passeren van andere honden etc. De hond moet laten zien dat hij in deze situaties stabiel genoeg is en weet hoe hij zich moet gedragen.

Ook het controleren van de chip behoort tot het programma (onbevangenheids-proef).

Steeds meer hondensporten alsmede fokgeschiktheidstesten vallen onder de hoede van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, of gaan daar in de toekomst onder vallen. De Raad van Beheer eist voor alle vormen van (officiële) hondensport dat deelnemende honden, minimaal, over een VZH diploma beschikken. En ook bij fokgeschiktheidstesten wordt hier steeds meer naar gevraagd.

VZH is geschikt voor honden van alle leeftijden.