IGP-training

IGP (Internationale Gebruikshonden Prüfungsordnung) is van oorsprong een training voor de werkhondenrassen van de FCI. Inmiddels wordt er IGP gedaan met veel meer hondenrassen, zo zien we tegenwoordig dat ook Border Collies, Golden Retrievers, Koningspoedels zowel in recreatief als ook in wedstrijdverband, actief zijn in de IGP.

IGP bestaat uit Speuren, Appèl (gehoorzaamheid) en Verdedigingswerk (Pakwerk). Het Speuren wordt gedaan in een weiland of op akkerland, hierbij moet er een uitgelopen spoor worden afgezocht en daar achtergelaten voorwerpen moeten worden ‘verwezen’ (opgezocht). Bij het Appèl lopen hond en geleider een vast parcours waarbij diverse gehoorzaamheidsoefeningen uitgevoerd moeten worden. Bij pakwerk moet je hond de ‘boef’ opsporen (revieren), aanblaffen en stellen. In de praktijk wordt niet een boef maar een pakwerker opgespoord, aangeblaft en door de hond begeleid terwijl de pakwerker zich lopend verplaatst. Probeert de pakwerker te ontsnappen, dan grijpt de hond in.

Pakwerk is niet alleen pittig voor de pakwerker, maar ook voor je hond. Het stelt de belastbaarheid van je hond op de proef: de pakwerker kan naar je hond schreeuwen of dreigen. Tijdens de training leren de honden zich te fixeren op het willen pakken van de (bijt)mouw van de pakwerker. Ze hebben geen kwade bedoelingen tegenover de pakwerker zelf.

Bij TeamPlay kun je de IGP, of delen hiervan, recreatief beoefenen maar je kunt ook examen- of zelfs wedstrijdgericht trainen. Ook is het mogelijk indien je al elders met je hond traint, bepaalde onderdelen van het IGP programma bij ons te trainen. Wij kunnen je helpen bepaalde onderdelen te verbeteren en/of aan te leren.